lawlovag

lawlovag

Az EU új szabályozása a csomagolóanyagok terén: Fenntarthatóság az élelmiszeriparban

2024. március 25. - FERENC.N

Az EU új szabályozása a csomagolóanyagok terén: Fenntarthatóság az élelmiszeriparban

 

Az Európai Unió (EU) tagállamai közös megállapodásra jutottak az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos új szabályokról, melyek a fenntarthatóságot célozzák meg. Ezek az előírások hatással lesznek az élelmiszeriparra Magyarországon is, kötelezően érvényesek lesznek. Az új szabályok célja a műanyagok használatának szigorúbb szabályozása, az egyszer használatos műanyagok csökkentése érdekében, ezzel a műanyag hulladék mennyiségének és környezeti terhelésének csökkentése. Emellett egyre népszerűbbek az alternatív csomagolóanyagok, mint például a biológiailag lebomló vagy újrahasznosított anyagok. Fontos azonban, hogy ezek a megoldások hosszú távon is fenntarthatóak legyenek. A globális élelmiszerpazarlás továbbra is komoly probléma. Fontos, hogy az élelmiszeripar és a csomagolás hatékonyan kezelje a termékek csomagolását, hogy ne veszítsünk feleslegesen megtermelt élelmiszert.

Milyen határidők vonatkoznak az új szabályok bevezetésére az élelmiszerekkel érintkező anyagok terén az EU-ban?

Az Európai Unió (EU) bevezetett új előírásokat az élelmiszerekkel érintkező anyagok szabályozására, amelyek hangsúlyozzák a fenntarthatóságot. Ezek az előírások kötelezőek Magyarországon is. Nézzük, milyen változások várhatók:

Bejelentési kötelezettség: Július 1-jétől már nem csak a csomagolóanyagok gyártóinak kell bejelenteniük magukat, hanem minden olyan anyagnak és tárgynak a gyártójának is, amely élelmiszerrel érintkezik. Ez a kötelezettség csak az első magyarországi forgalmazókra vonatkozik a forgalmazók közül, de nem csak a csomagolóanyagok, hanem az összes élelmiszerrel érintkező anyag vonatkozásában érvényes. A bejelentést előállítás esetén a vállalkozás telephelyére, az első magyarországi forgalmazók esetében pedig a vállalkozás székhelyére vonatkozóan kell benyújtani az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatósághoz, nem pedig a Nébih-hez.

FELIR azonosító köteles tevékenység: Az élelmiszerrel érintkező anyagok és tárgyak előállítása, valamint az első magyarországi forgalomba hozatala FELIR azonosító köteles tevékenység. Ha az ügyfél nem rendelkezik FELIR azonosítószámmal, azt a Nébih hivatalból állapítja meg számára a járási hivatal nyilvántartásba vételi eljárása keretében.

Érintett termékkör: Az élelmiszerrel érintkező anyagok körébe tartoznak azok az anyagok és tárgyak, amelyek célja az élelmiszerekkel való érintkezés. Ide tartoznak például a másodlagos csomagolóanyagok, az élelmiszeripari gépek és berendezések, a konyhai kisgépek, valamint a kézműves termékek (kerámia, porcelán, fém stb.).

Milyen anyagok használhatók élelmiszerek csomagolására?
Az élelmiszerek csomagolása szigorú előírások alapján történik, melyek a fogyasztók egészségének és érdekeinek védelmét szolgálják. Fontos, hogy a csomagolás megfelelően óvja az élelmiszereket a külső hatásoktól, és hozzájáruljon a termékek frissességének és tápértékének megőrzéséhez. Nézzük, milyen anyagokat alkalmaznak az élelmiszerek csomagolására:

Műanyagok: A legelterjedtebb csomagolóanyagok közé tartoznak a műanyagok. Ezek könnyűek, tartósak és vízállóak. Azonban az egyszer használatos műanyagok környezeti terhelése miatt egyre inkább kritikába kerülnek, és az EU új szabályozást sürget a műanyag hulladék csökkentése érdekében.

Papír/karton: Környezetbarát alternatíva, könnyen újrahasznosítható. Papír tasakok, dobozok és karton csomagolások gyakran találhatók az élelmiszerboltok polcain.

Üveg: Az üvegcsomagolások kiválóan megőrzik az élelmiszerek ízét és frissességét. Újrahasznosítható, de súlya és törékenysége miatt nem mindig ideális választás.

Lakkozott alumínium dobozok: Az alumínium könnyű, tartós és véd az oxigén és fény hatásaitól. Italok és konzervek gyakran alumínium dobozokban kaphatók.

Alternatív csomagolóanyagok: Kutatók új, fenntarthatóbb csomagolóanyagokat fejlesztenek, például cellulóz nanorészecskékből készült bioalapú fóliát, amely megakadályozza a víz behatolását és védi az élelmiszert az ártalmas baktériumoktól.

Az élelmiszerek csomagolásának kiválasztásakor fontos szempontok a termék jellege, a fenntarthatóság és a védelmi funkciók. 🌱🍽️

A bejegyzés trackback címe:

https://lawlovag.blog.hu/api/trackback/id/tr9618363497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása